Gellértegyháza – lassan a fellegekbe

admin Fotógaléria, Sajtómegjelenések

Május elsején, a majális keretében átadták az Árpád udvarházat – egy lépéssel közelebb az élményparkhoz a hagyományok továbbadását célul kitűző gellértegyházi csapat.

Hat évvel ezelőtt alakult meg a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány, amely a magyarság önmagába vetett hitének, erejének, összetartozásának, eleven múltjának képviselője kívánt lenni Orosházán. Az elmúlt évek mérlege alapján talán kijelenthetjük, ez sikerült is, bár az alapítvány elnöke úgy fogalmazott, nem csak a szándék, hanem annak töretlensége is fontos.

– A mélységekből lassan a fellegekbe kapaszkodunk, de törekednünk kell arra, hogy ne essünk le, a hitünk és szándékunk töretlenségét kell mutatnunk – fogalmazott Muszka Kálmán, az alapítvány elnöke. – Egy évvel ezelőtt a most átadott rendezvénycsarnok helyén egy tető nélküli, romos gazdasági épület állt. Most viszont egy felújított, rendezvényeinknek méltó helyszínéül szolgáló épület áll. A felújítást 26,7 millió forint pályázati forrásból valósítottuk meg, 100%-os támogatási intenzitás mellett. A tető 40 ezer cserepe pedig összefogásból, kalákában került a helyére – ismertette az elnök. – Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk az élményparkhoz.

A rendezvénycsarnok mellett még számos elképzelése van az alapítványnak – az 5,7 hektáros területen hely van a gyerekfoglalkoztató, a tanösvény, az őrtorony stb. létrehozására, forrásokat pedig igyekszik szerezni a közhasznú egyesület, hogy a tervek idővel valósággá váljanak.

Az 500 négyzetméteres rendezvénycsarnok ünnepi átadása során – az Orosházi Fúvószenekar nyitányát követően – Fejes Róbertné alpolgármester kiemelte, az összefogás, a közös akarat és az elszántság eredményeként újulhatott meg az épület, és ez az önzetlen, a jó célért való tenni akarás jellemzi magát Gellértegyházát is.

– Büszke vagyok arra, hogy Gellértegyháza él és működik, hogy itt a magyarságtudat ápolása, a hagyománytisztelet, a cselekvő akarat, az összetartás az első és legfőbb érték. Kívánom, hogy így legyen az a jövőben is, és kívánom, hogy ez a rendezvénycsarnok sok örömteli, értékes esemény helyszíne legyen.

A 2011-ben “Különleges örökségvédelmi területté” nyilvánított, és mára már a helyi értéktárban is helyet kapó terület ötödik alkalommal volt helyszíne a Magyar Majálisnak. A szervezők ezúttal is számos programmal – koncertekkel, kirakodóvásárral, íjászattal, rongylabda-kupával, bemutatókkal – készültek a majálisra. A hívó szóra sokan érkeztek Gellértegyházára, vidékről is. Egy pléddel felszerelkezve lehetett piknikezni, a szabadtéri gyerekjátékok pedig nem csak a gyerekeknek okoztak örömet és kikapcsolódást, hanem a felnőtteknek is.

forrás: OrosCafé